Muzičke stimulacije i reedukacija psihomotorike. Bojana Đukanović defektolog

Kroz muziku i pokret do govora

Ako prolazite pored naših prozora, možete da čujete pesmu ili zvuk klavira, zvončića, zvečki… Za stimulaciju govorno- jezičkog i saznajnog razvoja dece u Centru za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov primenjuju se jedinstvene tehnike koje su zasnovane na muzičkim stimulacijama, stimulacijama pokretom i na reedukaciji psihomotorike po modelu prof. Bojanina koji je osnivač ove metode i član našeg tima.

Razgovaramo sa našom Bojanom Đukanović, koja primenjuje ove metode u okviru našeg jedinstvenog pristupa. Bojana je master defektolog surdolog sa dodatnim edukacijama i specijalizacijama i ona nam otkriva odgovore na neka od najčešćih pitanja roditelja.

Kako izgleda tretman stimulacije progovaranja uz muziku i pokret?

Vežbe reedukacije psihomotorike koje radimo kroz muziku deca rado prihvataju. Deci je interesantno i zabavno i imaju utisak da samo igraju neku novu koreografiju uz muziku, nemaju osećaj pritiska da nešto moraju da uče i da vežbaju. Ovo je jako važno jer čulima i pokretom dete upoznaje sebe i svet oko sebe. Govor iz toga proizilazi, a ne iz usta ili iz korišćenja neke posebne opreme.

Da li je to muzikoterapija?

Nije muzikoterapija. I neće dete progovoriti samo od služanja muzike. To je izvođenje vežbi reedukacije psihomotorike, vežbi za uspostavljanje glasova, uspostavljanje komunikacije i sve to uz uz pomoć udaraljki, zvečki, odnosno uz pomoć Orfovog instrumentarijuma. Izvodimo vežbe koje uključuju brojanje, pauzu, izgovor glasova i reči, kroz različite igre. Svaka vežba i sadržaj koji učimo lakše se usvaja kroz igru sa instrumentima.

Da li na tretmanima učite sviranje instrumenata, kao u školi?

Ne, ne učimo sviranje instrumenata na taj način, već kroz vežbe uz pomoć instrumenata vežbamo krupnu i finu motoriku, doprinosimo razvoju emocija, usmeravamo pažnju i ovladavamo vežbama koje prethode govoru, čitanju i pisanju (ili učenju za decu starijeg uzrasta). Cilj našeg rada je da stimulišemo i pokrećemo sve oblasti razvoja.

Zbog čega povezujete čitanje knjiga sa muzikom i razvojem govora?

Svedoci smo da se u današnje vreme deci sve manje čitaju knjige, priče, slikovnice. Sve to dovodi do slabo razvijene mašte, nerazvijene osećajnosti, siromašne igre, slabe pažnje, pa kasnije i do problema u čitanju, pisanju, učenju, savlađivanju školskog gradiva. Mi na stimulativnim tretmanima često čitamo slikovnice, uz pratnju udaraljkama. Na primer kada nabrajamo pojmove iz priče, brojimo uz pomoć instrumenata ili tražimo sličnost između pojma i zvuka (cvrkutanje male ptice- slab zvuk zvončića, hod velikog slona- jak udarac u bubanj). Sve to mora da bude odmereno, osmišljeno i prilagođeno svakom pojedinačnom detetu. Na taj način razvijamo igru, maštu, usmeravamo pažnju, pratimo ritam, a što je deci najvažnije, igramo se. Ključna reč je igra.

Dr Violeta Nestorov: Igra je jako važna jer doprinosi razvoju emocija. Kod dece sa nerazvijenim govorom nezrela osećajnost je najčešći problem. Na primer, kod dece sa razvojnom disfazijom ili kod dece koja su prekomerno izložena ekranima emocionalni problemi usložnjavaju situaciju jer neadekvatne emocije i ponašanje usporavaju ili koče jednu ili više oblasti razvoja. Kada uspemo da harmonizujemo sve oblasti razvoja, tek onda možemo da očekujemo da i govor počne da se razvija. To izgleda jednostavno, ali je jako teško pokrenuti razvoj. Tretman organizujemo timski kroz primenu različitih metoda, dok roditelje istovremeno, dok radimo sa detetom, savetujemo o načinima stimulacije u kućnim uslovima. Ovo je delikatan proces jer se tokom tretmana konstantno prati reakcija deteta, održava se pažnja, procenjuje se, dete se usmerava… Kada govorimo o progovaranju dece ništa ne može da ide brzo, ne može na silu, dete ne sme da se pritiska da govori. Cilj svega što radimo je da dovedemo dete do momenta kada ono praktično „uplovi“ u govor. Za mene kao stručnjaka je ovaj momenat neprocenjiv!

©Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov 2021; Bojana Đukanović, dr Violeta Nestorov

U Centru za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov sprovodimo prirodnu stimulaciju razvoja dece primenom različitih metoda za stimulaciju razvoja. Naši stručnjaci imaju znanje i iskustvo koje vam može pomoći. Prostor za rad je opremljen u skladu sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Pročitajte više o našim metodama.

Ako želite više da se informišete ili ukoliko želite da zakažete posetu pozovite nas putem telefona 062588991 ili nam pišite putem mejla contact@centarzalogopediju.rs TU SMO DA POMOGNEMO!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*