FONETSKA RITMIKA

fonetska ritmika

Fonetska ritmika | pokret i muzika

Fonetska ritmika obuhvata programe “Stimulacije pokretom” i “Muzičke stimulacije. Fonetska ritmika je naziv posebnih rehabilitatorskih postupaka koji svoje utemeljenje imaju u verbotonalnoj metodi. Ova metoda je zsnovana na fonetskim i akustičnim karakteristikama glasova govora, kao i na telu kao kojim se ostvaruju u prostoru.

Ciljevi programa slušanja, govora i jezika i harmonije tela realizuju se istovremeno i sistemski se povezuju kroz vaspitanje, obrazovanje i rehabilitaciju dece sa problemima u govorno jezičkom razvoju ili oštećenjem sluha.

Stimulacije pokretom

Kroz stimulacije pokretom u okviru fonetske ritmike rehabilitacija se sprovodi kroz telo, pokret, pokretnu igru i ples. Cilj stimulacije pokretom je razvoj slušanja i govora koji se ostvaruje na osnovu zakonitosti o povezanosti tela sa slušanjem, pokretom i govorom. Prilikom rehabilitacije stimulacijama pokretom poštuju se svi nivoi normalnog razvoja govora i  stimulišu se sposobnosti koje prethode govornom razvoju.

Osnovni cilj harmonije tela je postizanje sklada u senzo-psiho-motornom razvoju i korekciji odstupanja koje se uočavaju u razvoju deteta. Pravilan razvoj senzo-psiho-motornog sistema vodi do razvoja govora. Pravilnim razvojem dete, praktično, “uplovi” u govor.

Muzičke stimulacije

Muzičke i ritmičke stimulacije predstavljaju važan deo rehabilitacijskog programa Centra za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov. Program je namenjen deci koja imaju zastoj u razvoju govora i jezika ili oštećenje sluha i sprovode ga obučeni stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom.
Kroz program muzičkih i ritmičkih stimulacija primjenjuju se teorijske postavke i metodski postupci verbotonalne metode. Primenom ovog programa stimulišu se delovi mozga koji su vezani za govor, čitanje, računanje i razumevanje…Kroz muzičke stimulacije podstiču se sva čula, koordinišu se pokreti, podstiče se razvoj govora, poboljšava se pažnja deteta.

Program muzičkih stimulacija obuhvata  područje motorike, fonetike, ritma, melodije i slušanja. Svako od ovih područja ima svoje vežbe. Neki načini pomoću kojih se razvija motorika su pomoću upotrebe jednostavnijih ritmova, dečjih brojalica i instrumentalnih vežbi uz pratnju brojalica.

Čovekov život je stalno u ritmu, u ritmu srca, disanja… Primena muzike i ritma u našem Centru predstavlja tehniku i metode za uspostavljanje komunikacije sa detetom, za podsticanje progovaranja i za korekciju govora.

Zakažite posetu već danas!