Nikolina Šarac, psiholog

Psiholog Nikolina Šarac za RTS1: Ove godine česte“dijagnoze“ su nam bile Tik-Tok, Instagram, snimanje psovanja, tverkovanje

Tik-Tok, Instagram, snimanje psovanja, tverkovanje na internetu, nasilje na internetu, zapostavljanje učenja, problemi u ponašanju… ovo postaju sve šešće „dijagnoze“ dece koja dolaze u naš Centar. Deca provode oko tri sata dnevno (i više) na internetu i roditelji nemaju mogućnost da to sve isprate i nemaju mogućnosti da pomognu deci. Problemi u odnosu sa vršnjacima se prenose i na kontekst škole, ali ni škola nema mehanizme da rešava probleme ove prirode.

Nikolina Šarac, psiholog stručni saradnik Centra za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov za Beogradski program RTS1 govori o mogućnostima podrške deci i roditeljima. Nije rešenje ukinuti internet jer internet može da bude pozitivno i inspirativno mesto, sve dok smo svesni rizika koje nosi.

Kako se razvija problem i zašto nam roditelji dovode decu?

  • Roditelji su odgovorni za smislenu upotrebu intrneta i iz iskustva vidimo da deca izmiču kontroli već na predškolskom uzrastu. Već od prvog razreda kada nauče da pišu počinju da se pojavljuju problematični oblici komunikacije putem društvenih grupa. Već od prvog razreda deca počinju da prave viber grupe, zatvorene, otvorene, bez određenog deteta itd. U tim grupama se od starta ističu pojedina deca koja vređaju drugu decu, isključuju ih, psuju, dovede drugu decu u neprijatnu situaciju… Problem se brzo prepozna i najšešće se neko od roditelja požali učiteljici. Učiteljica opomene roditelje da moraju da kontrolišu šta deca rade na internetu. Ona toliko može da uradi jer deca žive kod roditelja. Neki roditelji to shvate ozbiljno ali neki jednostavno ne znaju kako da povrate kontrolu nad detetom i zbog toga negiraju problem i neretko optužuju drugu decu i roditelje da su se “udružili protiv njihovog deteta”.

Nikolina Šarac, psiholog, ističe da, za početak, ne treba gubiti vreme i problem treba ozbiljno shvatiti. Preporuka je da se unutar porodice donesu pravila i da se napravi plan korišćenja ekrana u zavisnosti od uzrasta deteta.

Potpuna zabrana nije rešenje jer zabranjivanje podstiče još više želju kod deteta. Osim toga potpuna zabrana remeti odnos između roditelja i dece.

Vreme provedeno ispred ekrana ne sme da zameni druge aktivnosti koje doprinose harmoničnom i zdravom razvoju dece. Za decu su neophodne svakodnevne fizičke aktivnosti, zajedničke aktivnosti sa članovima porodice i druženje sa vršnjacima bez internet.

Deci je potreban san i zato je važno da se uveče isključi upotreba interneta.

Ukoliko roditelji shvate da ne uspevaju da reše problem, ne treba da čekaju jer se problem neća sam rešiti. Problem će postati još veći. Stručno vođenje će pre dovesti do uspeha i do rezultata i zato smo tu da pomognemo.

Za zakazivanje možete nam pisati na mejl contact@centarzalogopediju.rs

Za ovu temu mogu vam koristiti sledeće knjige za decu:

Filip na internetu 

Filip u tunelu

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*