pauza u logopedskom tretmanu tokom leta

Da li je dobro da roditelji deci prekidaju logopedske i defektološke tretmane zbog godišnjeg odmora?

Da li je dobro da roditelji deci prekidaju logopedske i defektološke tretmane zbog godišnjeg odmora? Roditelji koji dovode decu na tretmane u Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov nerado prave pauzu od tretmana i teško se odlučuju da odu na odmor, dok im mi ne objasnimo zbog čega je dobro da odu na odmor i pod kojim uslovima.

Odgovor na ovo pitanje daje nam dr Stevan Nestorov:

– Odgovor je jednostavan i kratak. Da, naravno da je dobro da se tretmani prekinu zbog godišnjeg odmora! Ovo je jedini period tokom godine kada porodica može da bude na okupu više dana u kontinuitetu. U zavisnosti od mogućnosti roditelji mogu da organizuju letovanje u  selu, na nekoj planini ili na moru. Pa čak i ako nema mogućnosti za putovanje, najvažnije je da porodica bude na okupu i da slobodno vreme provede kvalitetno. Ukoliko gledamo interes deteta i njegove razvojne potrebe neophodno je da se roditelji pridržavaju sledećih smernica:

  • Nemojte da se godišnji odmor pretvori u boravak deteta ispred ekrana. Iskoristite vašu pauzu u poslu da promenite svakodnevnu rutinu. Idite u šetnje, igrajte se sa decom, organizujte druženje sa rođacima i prijateljima koje niste dugo videli.
  • Iako ste tokom godišnjeg odmora napravili pauzu od odlaska na logopedske tretmane detetu je i dalje potrebna stimulacija kod kuće, ali to ne znači da vi treba da se „pretvorite“ u logopeda. Ipak, stimulacija govorno- jezičkog razvoja treba da se odvija na druge načine. Kako? Svakodnevne situacije u porodici treba iskoristiti za sticanje različitih iskustava i funkcionalnih znanja. Dete treba da ima što više doživljaja i igre. Kroz igru i iskustvo dete će ovladati novim pojmovima. Igrajte se! Dozvolite deci da se kvase i da se prskaju vodom. Idite zajedno sa decom do pijace da kupite različito voće i povrće. Dok kupujete razgovarajte o tome šta ste kupili i kako ćete to kasnije iskoristiti za pravljenje salate i slično.
  • Najbolja stimulacija motoričkog razvoja je igra na otvorenom prostoru. Deca treba da trče po travi, da padaju, da skaču, da se kotrljaju… Deca će ovu aktivnost sama organizovati, samo im dozvolite i nadzirite ih.
  • Za normalan razvoj svih čula neophodno je da deca budu izložena različitim podražajima. Leto je idealna prilika za to. Dete ne može da živi isključivo u klimatizovanom prostoru već treba da oseti i da je napolju vrućina. Deci je potrebno omogućiti da dodiruju predmete od različitih materijala (drvo, kamen, trava, biljke sa oštrim lišćem), da osete različite mirise, da čuju različite zvuke iz prirode… Sve ovo je važno jer odatle ide razvoj govora. Pojmovi, reči i govor prvo moraju da budu doživljeni čulima. Tek onda „izlaze“ iz deteta.

Uživajte u letu i u druženju sa vašom decom! Budite tu samo za njih jer ste im vi važniji od svih stručnjaka!

©Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov 2021

dr Stevan Nestorov 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*