Poseta institutu za reedukaciju psihomotorike u Parizu

Na izvoru znanja: Saradnja našeg Centra sa Institutom za reedukaciju psihomotorike u Parizu

Čuveni Institut za reedukaciju psihomotorike (ISRP-Institut Supérieur de Rééducation Psychomotrice) čijim hodnicima su hodali velikani poput madam Subiran, Lezin, Rene Zazo, Ažiriguera, Mira Stambak i drugi, posetili su dr Stevan Nestorov i dr Violeta Nestorov koji su se upoznali sa programima obuke i sa novinama u oblasti istraživanja i razvoja tretmana reedukacije psihomotorike.
U Centru za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov primenjuje se tretman reedukacije psihomotorike po modelu prof.dr Svetomira Bojanina, utemeljivača metode reedukacije psihomotorike u regionu. Profesor Bojanin je naš mentor i supervizor i pružio nam je veliku podršku u osnivanju Centra za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov.
Na temeljima znanja koje nam je direktno preneo prof.dr Bojanin i na osnovu praktičnog iskustva u primeni metode od strane osnivača našeg Centra, a u partnerstvu sa NVO Pomoć porodici, sprovodimo i obuku stručnjaka za primenu metode reedukacije psihomotorike po modelu prof.Bojanina. Prof.dr Svetomir Bojanin, neuropsihijatar je pre skoro 60 godina kao stipendista Francuske godinu dana proveo u Parizu gde se upoznao da metodom reedukacije psihomotorike koju je utemeljio na našim prostorima. Na njegovu inicijativu obnovili smo saradnju sa ustanovom u kojoj je razvijena metoda reedukacije psihomotorike i koja na svetskom nivou ima najznačajniju ulogu u oblasti reedukacije psihomotorike.
Profesor Bojanin je našu delegaciju pripremio za ovo putovanje kroz stručna i lična uputstva. Ponosni smo što je koren naše reedukacije psihomotorike upravo ovde i zaista je posebno profesionalno zadovoljstvo što smo došli do izvora znanja. To će nam biti od velikog značaja da nastavimo ono što je prof.Bojanin započeo i da uskladimo našu praksu sa najnovijim naučnim saznanjima u ovoj oblasti. Pored svih stručnih dragocenosti koje smo poneli iz Pariza, nosimo i jedno novo prijateljstvo sa divnim kolegama kojima se zahvaljujemo na pruženoj ruci. Hvala genaralnom direktoru Instituta gospodinu Hermantu i hvala kolegama Saint-Cast, Bekier i Talbot.
Početak ove saradnje je veliki događaj za Srbiju i za našu naučno-istraživačku delatnost u oblasti reedukacije psihomotorike.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*