dr Violeta Nestorov logoped, razvoj dece u prvoj godini

Govorno- jezički razvoj: prvi rođendan deteta

dr Violeta Nestorov, logoped

Poznato je da većina dece izgovori prvu reč u vreme prvog rođendana. Pojedina deca progovore i pre prvog rođendana, dok neka deca progovore malo kasnije. Kada se govor ne javi u ovom uzrastu, još uvek nema razloga za brigu jer se verovatno u tom momentu, kako mi kažemo, „dete više bavi prohodavanjem nego progovaranjem“. To znači da razvoj neuropsiholoških struktura psihomotorike ne ide paralelno, već da se neke funkcije razvijaju malo brže, a neke sporije.

Ipak, danas roditelji shvataju značaj praćenja rasta i razvoja dece jer u svom okruženju sve češće vide da deca imaju različite probleme u razvoju govora i drugih struktura.

Ono što je važno da roditelji znaju je da treba posmatrati celokupan razvoj deteta, a ne samo razvoj govora. Naime, sa godinu dana dete treba da prati pogledom ljude i događanja u okruženju. Dete treba da razume jednostavne govorne naloge kao što je „Gde je pametna glava?“, „Gde zeka pije vodu?“. Dete tog uzrasta treba već da se igra igračkama, da uzima u ruku predmete i da se sa njima igra (na primer, da izaziva pažnju roditelja lupkanjem kašike, da uzima premete sa stola, da otvara fioke i ormane, da se obraduje kada vidi roditelje ili braću i sestre…), da se odaziva na ime…

U praksi vidimo da deca danas sve kasnije progovaraju, a posebno pod negativnim uticajem „ekrana“. U većini slučajeva, iako progovaranje kasni, ipak se ispostavi da je sve uredu. U svakom slučaju potrebna je pomoć logopeda, odnosno savetovanje roditelja ili stimulacija progovaranja kroz tretman.

Zato preporučujemo roditeljima da je bolje da na vreme potraže savet.

 

Zapratite nas na instagramu! 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*