Dr Violeta Nestorov za Dnevnik 2 RTS1

U Srbiji prvi put knjige za lako čitanje

Dr Violeta Nestorov za Dnevnik 2 RTS1

U Srbiji prvi put knjige za lako čitanje. U Finskim školama se više decenija koriste, a napisala ih je dr Sabira Stalberg.

Danas je Centar za logopediju i ranu intervenciju posetila ekipa RTS1 i napravila prilog za Dnevnik 2. U Srbiji su prvi put izdate knjige lake za čitanje, a Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov je partner organizaciji Pomoć porodici – Family Care,Belgrade i kod nas će se sprovoditi ova metoda koja nam dolazi od naših partnera iz Finske i Švedske.
Za Dnevnik 2 Radio-televizije Srbije izjave su dale dr Violeta Nestorov i naša koleginica iz Finske dr Sabira Ståhlberg.

„Knjige lake za čitanje su jako važne, ne samo za decu koja imaju disleksiju nego bilo koji oblik teškoća u učenju i čitanju i nisu vezane za uzrast. Da se dete oseti uspešno, kad pročita jedan deo, da vidi da može“, navela je dr Violeta Nestorov i istakla da postoje i druge teškoće, a procenjuju se pogrešno kao disleksija, npr. problemi sa vidom, pažnjom a one takođe mogu da dovedu do toga da dete odustaje od čitanja jer mu je teško.

„Zbog nevežbanja oka i mozga imamo sve više problema. Čitanje je veština koja se vežba i ako dete odustane i ako mu se u školi ne pruži podrška dobijamo sve više funkcionalno nepismene dece“, istakla je dr Stalberg.

Objavljivanjem prvih 6 knjiga lakih za čitanje po prvi put u Srbiji uvodimo tri različita nivoa lakog čitanja.

Pogledajte TV prilog

 

#logoped #centarzalogopediju #disleksija #lakocitanje #finska

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*