Svetosavsku nagradu je dobio prof.dr Bojanin

Prof.dr Svetomir Bojanin dobio Svetosavsku nagradu koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Prof.dr Svetomir Bojanin dobio ovogodišnju Svetosavsku nagradu koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Predlagač je NVO Pomoć porodici, a predlog su podržale sledeće institucije i pojedinci:

– Institut za mentalno zdravlje, Beograd

– Specijalna osnovna i srednja škola „Dr Svetomir Bojanin”, Subotica

– Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov, Zemun

– Prof.dr Milica Pejović Milovančević, VD Direktora Instituta za mentalno zdravlje.

Ministar prosvete Branko Ružić je u prostorijama Vlade Srbije uručio nagradu dr Violeti Nestorov, koja je kao profesorova dugogodišnja saradnica preuzela nagradu u profesorovo ime. Svečanost dodele Svetosavske nagrade organizovana je i na Svetosavskoj akademiji 27.januara 2023. godine.


Iz svih obrazloženja koja su bila u prelogu da prof.dr Bojanin dobije nagradu, posebno izdvajamo deo iz pisma podrške koje je napisala prof.dr Milica Pejović Milovančević:

 

“Sveti Sava je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Svojim životom i delom, postao je duhovni predvodnik srpskog naroda.

Inspirisana Rastkovim naravoučenijem “Na svim svojim putevima znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše neće se spoticati…”, s ushićenjem i velikim zadovoljstvom mogu reći da smo mi koji smo imali čast i privilegiju da radimo sa profesorom Bojaninom mogli mnogo od njega da naučimo, ali ne samo da naučimo, već nas je usmeravao, ne davši nam da se spotaknemo ili da skrenemo sa utabanih staza. S druge strane, inspirisana rečima prof.S.Bojanina: “Treba se čuvati četiri stvari: deci ne treba davati ništa previše, ništa prebrzo, ništa što ona ne vole i što ne razumeju”, profesor Bojanin, pružio nam je upravo onoliko koliko nam je bilo potrebno, dozirano, ni previse ni premalo, sa tendencijom da budemo među najboljima u svojoj struci, i da budemo ono što jesmo…

Lekar, psihijatar, pa i dečiji pisac, čovek sa ogromnim iskustvom u pedagoško-psihološkoj teoriji i praksi, a uvek savremen. Svojom posvećenošću detetu i njegovom zdravom razvoju on još jednom opravdava i potvrđuje osvedočene istine: “Dete je otac čoveka”, “Detinstvo je roditelj čovekove ličnosti”… Generacije stručnjaka u oblasti dečije psihijatrije, specijalne pedagogije, logopedije i srodnih struka svoja prva profesionalna iskustva sticala su uz profesora Svetomira Bojanina. Njegova uspešna karijera lekara i nastavnika srazmerna je kvalitetu odnosa koji je ostvario sa svima nama uključenim u psihijatriju…

…Uverena sam da vrednosti dobrote i prosvetiteljstva koji nam je Sveti Sava utemeljio, profesor Bojanin čuva, neguje i sa puni ljubavi prenosi mladim naraštajima. Završavam rečima profesora Bojanina koje najbolje govore o njemu: “Tamo gde ljubav ističe iz nas, naseljavaju se beznađa. Ljubav je suština ljudskog postojanja, njegov supstrat koji to postojenje omogućava.

 

Profesor Bojanin je putem pisma poručio sledeće:


Zahvaljujem se Ministarstvu prosvete Republike Srbije što je moj rad u oblasti dečije psihijatrije i defektologije ocenilo tako visoko, Svetosavskom nagradom.
Sa mojim kolegama koji su mi u tome pomogli radujem se tom podvigu uz nastojanje da naš rad nastavimo do kraja naših ličnih mogućnosti, koliko nam budu dozvolile godine i zdravlje.
Žao mi je što zbog zdravstvenih razloga ne mogu da budem prisutan na dodeli ove nagrade, ali nagradu će u moje ime primiti dr Violeta Nestorov, jedna od koleginica koja je učestvovala u tom radu.
Prof.dr Svetomir Bojanin, dečiji psihijatar
 

© Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov & NVO Pomoć porodici, 2023

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*