Prirodna stimulacija razvoja dece

Kada bi videli decu kako se valjaju u blatu mnogi bi rekli: – Ovo nije normalno! Sa druge strane imamo činjenicu da sve veći broj dece provodi nedeljno i po 30 sati „na telefonu“. To svakako nije normalno.

Šta mislite o tome? Šta je normalno za vas?

Oba primera su dve krajnosti, ali u praksi vidimo da roditeljima ne smeta da deca budu prekomerno izložena ekranima, ali im smeta da se isprljaju u parku. Posledice ovakvog vaspitanja dece se negativno odražavaju na sve oblasti razvoja dece.

Tokom studijskih posteta Finskoj i Švedskoj naš tim je obišao različite ustanove, škole, vrtiće i ordinacije sa ciljem učenja i upoznavanja sa njihovim metodama rada. Ono što smo videli je za nas zaista bilo iznenađenje i videli smo šta znači prirodna stimulacija razvoja dece. Deci je obezbeđen stalni kontakt sa prirodom i boravak na otvorenom. Čak i kada je hladno i kada pada kiša deca se igraju napolju. U vrtićima nema televizora.

Ovakav način vaspitanja dece dopinosi saznajnom razvoju, razvoju čula, motorike, emocija i govora. Sve to je preduslov za harmoničan razvoj dece.
Kada dođe do disharmoničnog razvoja neophodno je da se obnovi iskustvo koje dete nema i da se stimulišu određene neuropsihičke strukture. Tu smo da pomognemo! Na veb sajtu www.centarzalogopediju.rs se možete upoznati na našim metodama i pristupom.

👉Ako vas više interesuju ove teme u nastavku su linkovi za dodatne članke:
Članak: Šta rade po kiši deca u Finskoj, a šta u Srbiji?
Članak: Vežbe za razvoj psihomotorike (Reedukacija psihomotorike)
Video o disharmoničnom razvoju: FILM O DISHARMONIČNOM RAZVOJU

Literatura koju preporučujemo:
*Tretman pokretom i savetovanje
*Tatjana Govedarica – Praktikum

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*