nagrada beograda

Nagrada grada Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uručio je 17.aprila 2014. godine tradicionalne nagrade za 2013. godinu povodom Dana Beograda najuspešnijim Beograđanima. Mali je na svečanosti u Starom dvoru u Beogradu rekao da su dobitnici zaslužili to priznanje svojom hrabrošću, znanjem, radom i umećem, i da dodela predstavlja jednu od manifestacija u okviru proslave Dana Beograda, koji se obeležavaju od 16. do 19 aprila.

 Naravno, najsvečaniji trenutak ovog praznika je današnji događaj, dodela nagrada grada Beograda i meni je velika čast i zadovoljstvo što sam u ime svih Beograđana imao prilike da uručim nagrade najboljima među nama. To su pojedinci koji su svojom hrabrošću, znanjem, radom i umećem zaslužili da dobiju ove nagrade i budu proglašeni za najbolje. Ja im u svoje, i u ime grada Beograda, čestitam i želim sve najbolje u daljoj karijeri

rekao je Siniša Mali

Za obrazovanje je nagrađena grupa autora: dr Ljiljana Abramović Savić, dr Violeta Nestorov i dr Stevan Nestorov.

NAŠA IZJAVA

Obrazovanje je stub razvoja i stabinosti jednog društva, a za male države i za male narode u obrazovanju je snaga i veličina. Kroz obrazovanje se ogleda i odnos društva prema osobama sa invaliditetom i prema deci sa smetnjama u razvoju kojoj je potrebna podrška i razumevanje.
Naš rad predstavlja široku edukaciju roditelja, nastavnika, javnosti i svih koji rade sa decom- edukaciju za podršku deci sa smetnjama u razvoju. Cilj nam je bio da se poveća participacija dece sa smetnjama u razvoju u društvenim zbivanjima i u obrazovanju i da se unapredi njihova inkluzija, da se ne odustaje od njihovog školovanja i roditeljstva. Osnovna poruka je da se ne gubi vreme već da se što pre otpočne proces rehabilitacije deteta sa smetnjama, a zatim i školovanje. Kroz primere smo pokazali da je moguć dobar ishod iako na početku ne deluje tako. Nedostatak znanja je osnovni problem u ovoj oblasti.

U 2013. godini održavali smo seminare, savetovanja i tribine, a Nagrada grada Beograda se posebno odnosi na edukativni materijal- edukativni dokumentarni film „Put istine je život“ i na priručnik istog sadržaja u formi dokumentarnog dijaloga pod nazivom „Pokrenimo se, povežimo se- da ne gubimo vreme“. Oba su nastala kroz rad i saradnju sa svim akterima inkluzije u aktivnostima i projektima koje su autori sprovodili u organizaciji Pomoć porodici uz podršku Ambasade Finske.

IZVOD IZ ODLUKE KOMISIJE O DODELI NAGRADE

Publikacija „Pokrenimo se, povežimo se- da ne gubimo vreme“ i edukativni dokumentarni film „Put istine je život“ imaju za cilj da ukažu na probleme roditelja i dece sa smetnjama u razvoju ali i da povećaju osetljivost građana kada je reč o ovoj osetljivoj drštvenoj grupi. Publikacija je vrlo edukativna i informativna i „prati“ kako su se roditelji suočavali sa novim saznanjem, kako su se i sami menjali, razvijali, shvatajući da je reč o deci koja možda nisu kao druga, koja su „drugačija“, ali koja jednako vrede iako zahtevaju otkrivanje i razvijanje posebnog odnosa prema njima.
U tom smislu, doprinos knjige može se smatrati dvostruko značajnijim, budući da pomaže kako roditeljima da probude nove potencijale ljubavi, razumevanja i pažnje za svoju decu, tako i društva u celini, koje ima moralnu i humanu obavezu da izvrši njihovu inkluziju. Baš kao što stoji u knjizi: „Možda vaše dete neće biti šampion u matematici, sportu ili nečem drugom, ali naš cilj roditeljski je da odgojimo jedno biće koje će znati da pruži ljubav i da je primi, koje će biti sposobno da živi sa drugim ljudima, da stvara i da, eventualno, jednog dana i samo postane roditelj“.
U knjizi su navedene i izjave, saveti i podrška stručnih lica: pedagoga, defektologa, psihologa, lekara specijalista čiji je cilj skretanje pažnje roditelja da na vreme „osluškuju“ svoje dete, i da ne čekaju da prođu godine kako bi uočili određena odstupanja u ponašanju.

Knjiga pedagoški deluje, kako na roditelje i decu sa invaliditetom, tako i na društvo u celini, utičući na razvijanje svesti da smo svi deo jedinstvene zajednice humanih ljudi.
Publikacija širi vidike u sagledavanju teškoća i prevazilaženju predrasuda sa kojima se veliki broj ljudi suočava, kada je reč o ovoj osetljivoj društvenoj grupi. Doprinos knjige i filma jeste buđenje saosećanja, razumevanja, osećaja bliskosti, ljubavi i zajedništva prema svim ljudima, a posebno prema onima koji imaju smetnje u razvoju i prema kojima je potreba visok stepen senzibiliteta za njihove potrebe. Knjiga i dokumentarni film hrabro, i bez sažaljenja ali sa velikom ljubavlju bude ljubav u srcima svojih čitalaca (i gledalaca), izazivaju divljenje i poštovanje prema deci i njihovim roditeljim, koji nisu poklekli pred životnim izazovom već se dostojanstveno i hrabro suočavaju sa njim. Jer, kao što reče Ivo Andrić: „Rana koja se krije sporo i teško zarasta. Što ne boli- to nije život, što ne prolazi- to nije sreća. Svi pravi životi su lepi i teški“.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*