Dodeljene nagrade „Prof.dr Svetomir Bojanin“

Dodela Nagrade "Prof.dr Svetomir Bojanin"

Svečana dodela Nagrade „Prof.dr Svetomir Bojanin” za 2022. godinu organizovana je 3. decembra na otvaranju našeg Simpozijuma „Specijalna edukacija i rehabilitacija” u ŠOSO „Milan Petrović” u Novom Sadu. Nagradu je laureatima uručio dr Stevan Nestorov predsednik Fonda „Prof.dr Svetomir Bojanin” koji je osnovan pri NVO „Pomoć porodici”. U svom govoru dr Stevan Nestorov je istakao da „ova Nagrada predstavlja priznanje i način promocije mladih stručnjaka za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na početku svoje karijere. Nagrada je ustanovljena ove godine, dodeljuju je NVO „Pomoć porodici” i Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov sa željom da se unapredi struka i da se podigne kvalitet specijalne edukacije i rehabilitacije u Srbiji. Bilo je dosta prijavljenih i oduševljeni smo svim prijavljenim kandidatima. Ipak, kako je propisano u pozivu, možemo da dodelimo samo dve nagrade. Nagrada je uručena Mariji Bjelić i Nikoliji Petrović. Pored novčanog dela nagrade, mlade koleginice će dobiti mogućnost da uče od nas.”

U nastavku možete upoznati dobitnike Nagrade.

 

PRVA NAGRADA

Marija Bjelić, rođena 1998. godine u Beogradu, završila je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu- studijski program defektologija – smetnje i poremećaji sluha, gde je završila i master studije.

Marija navodi da je od početka imala zainteresovanost i strpljenje za rad sa decom uopšte; i naročitu znatiželju i otvorenost za razumevanje i rad sa decom koja poseduju specifičnije iskustvo. Zbog toga je odlučila da studira defektologiju. Volontirala je u specijalnoj školi „Dragan Kovačević”. Nakon završenih master studija angažovana je kao student demonstrator. Pored defektologije izuzetno je zanima muzika, kojom se i bavi kao učenica završene muzičke škole za violinu i solo pevanje. Član je hora Hrama Svetog Save. U daljem nastavku školovanja i profesionalnog usavršavanja Marija želi da završi doktorske studije i da upozna metodu reedukaccije psihomotorike, sa kojom se delimično susrela u okviru fakulteta.

Marija Bjelić, kao dobitnik prve Nagrade „Prof.dr Svetomir Bojanin”, smatra da je tek na početku svog profesionalnog rasta i da ima još da uči kako bi se uspešno bavila defektologijom.

Prva nagrada podrazumeva: novčani deo nagrade, učešće na akreditovanoj obuci „Reedukacija psihomotorike u specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji po modelu prof.dr Svetomira Bojanina“ i mogućnost obavljanja stručne prakse u Centru za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov.

DRUGA NAGRADA

Nikolija Petrović, rođena 1999. godine u Nišu, završila je osnovne akadmeske studije FASPER-a na studijskom programu „Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju”. Trenutno je na prvoj godini master studija.

Nikolija kaže da je od malih nogu znala da želi da se bavi poslom koji će joj omogućiti da pomaž drugima. U slobodno vreme voli da se edukuje, putuje, čita, slika, crta, svira ukulele i druži se sa kvalitetnim ljudima.Voli da uči nove jezike i tečno govori francuski i engleski jezik, a rekreativno je učila i španski i portugalski. Studije je završila kao drugi najbolji student u generaciji i ponuđena joj je pozicija demonstratora na fakultetu. Volontirala je u udruženju „Drugačiji zajedno“ u Nišu i u udruženju „Potkovica“ u Beogradu. Trenutno je jedan od učesnika na edukaciji za primenu porodično orijentisanog modela rane intervencije koji sprovodi UNICEF Nikolija se nada da će do završetka edukacije steći neophodne veštine za rad sa porodicama i decom na ranom uzrastu, kao i da će joj master studije takođe doprineti da prikupi još znanja. Bez obzira da li će se zaposliti u privatnim ili državnim ustanovama, nada se da će posao naći baš tamo gde je potrebna, tamo gde može da pomogne deci da žive bolji, funkcionalniji i ispunjeniji život, što je i san dobitnice druge Nagrade „Prof.dr Svetomir Bojanin” za 2022. godinu.

Druga nagrada podrazumeva: učešće na akreditovanoj obuci „Reedukacija psihomotorike u specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji po modelu prof.dr Svetomira Bojanina“ .

Event Details

Event Venue