PROGOVARANJE KOD DECE – STIMULACIJA

stimulacija progovaranja

Progovaranje kod dece kasni - zašto?

PROGOVARANJE KOD DECE PONEKAD ZAHTEVA DODATNU STIMULACIJU

Nekada se smatralo normalnim da dete progovori oko prvog rođendana, dok je danas to sve ređe. I onda se javljaju brige i pitanja: Zašto dete nije progovorilo? Kad će progovoriti? Da li treba nešto preduzeti?… Dobro je da roditelji ovaj problem shvate kao ozbiljan i da na vreme potraže savet i pomoć. Zato kažemo da nikad nije previše rano da se dođe kod logopeda.

Jedan od razloga za kasno progovaranje kod dece je prekomerna upotreba telefona, televizora i drugih elektronskih uređaja koji „uvuku“ decu u jednosmernu komunikaciju. Takođe, deca dugo jedu pasiranu hranu, što se odražava na govorne organe i okolne mišiće. U praksi vidimo da je veliki broj dece sa razvojnom disfazijom koja je jedna vrsta poremećaja koja zahteva veliku pažnju. Takođe, sve veći je broj dece sa poremećajima iz autističkog spektra.

Ne čekati da se problem kašnjenja progovaranja sam od sebe reši

Bez obzira na uzrok, roditelji treba da znaju da problem neće sam proći. Čak iako nisu ozbiljni razlozi, zastoj u razvoju govora može da ima posledice na dalje učenje i razvoj deteta.

Zato je važno da tretman stimulacije progovaranja počne na vreme.  Za stimulaciju progovaranja koristimo prirodan pristup zasnovan na igri i kominikaciji, dok roditelji dobijaju uputstva i smernice za rad kod kuće.

Zakažite posetu već danas!