LOGOPEDSKI TRETMAN

logopedski tretman

LOGOPEDSKI TRETMAN

U našem Centru, u okviru aktivnosti koje podrazumeva logopedski tretman, radi se na korekciji izgovora glasova, što je veoma važno za svako dete. Sve veći broj dece nepravilno izgovara glasove, što se kasnije, u vrtiću i školi, može odraziti na samopouzdanje deteta, na uspešnost  u učenju i na odnose sa vršnjacima. Bitno je da roditelji znaju da je tretman uspešniji ako se počne na vreme. Nikad nije rano da se dođe na logopedski tretman, jer ako se čeka, nepravilan izgovor se automatizuje (učvrsti) i onda tretman traje puno duže. Uz logopedski tretman roditelji dobijaju uputstva za rad kod kuće.

Logopedski tretman sprovodimo kroz kombinaciju različitih metoda i intervencija. Osnovni pristup sa malom decom je kroz vođenu igru i zajedničko usmeravanje pažnje logopeda i deteta. U našem Centru se sprovodi prirodna stimulacija razvoja dece, na osnovu metoda rada našeg mentora prof.dr Svetomira Bojanina. Govor se vežba u prirodnim situacijama, bez upotrebe elektronskih uređaja, kroz motivaciju dece i podsticanje komunikacije. Naš cilj je da govorno- jezičke sposobnosti dete primeni u svakodnevnom životu, a ne samo u logopedskoj ordinaciji.

Logopedski tretman ne predstavlja samo korekciju nepravilnih glasova. Kod nas se sprovodi tretman govorne stimulacije, odnosno stimulacije progovaranja. Uz stimulaciju progovaranja neodvojivo se sprovodi stimulacija psihomotornog razvoja, popravljanje pažnje… Danas sve veći broj dece kasno progovara i zato je ova vrsta stimulacije neophodna kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema. Ukoliko i postoje neki problem u govorno- jezičkom razvoju, poput razvojne disfazije, ranim tretmanom se problemi mogu oblažiti i lakše otkloniti.

Kroz logopedski tretman:

izazivamo i korigujemo glasove
razvijamo pažnju
razvijamo auditivnu percepciju
razvijamo pamćenje
razvijamo fonemski sluh koji je preduslov razvoja veštine čitanja i pisanja
stimulišemo psihomotorni razvoj deteta
razvijamo oralnu praksiju
razvijamo grafomotorne sposobnosti
razvijamo vizuomotornu koordinaciju
podstičemo dete da komunicira

Sve ovo su temelji daljeg razvoja deteta i preduslov uspešnog obrazovanja.

Nikad nije previše rano da nam se javite za logopedski tretman!

Za bebe i malu decu: Potražite savet ukoliko dete previše plače, ukoliko postoje problemi sa spavanjem ili hranjenjem, ukoliko dete ne primećuje da ste ušli u prostoriju, ako ne reaguje na zvuk ili ukoliko nema odgovora na vaš glas, ukoliko dete još nije progovorilo…

Za stariju decu: Potražite savet ako dete ne govori, ako ima nepravilan izgovor glasova, ako nema maštovitu igru, ako ne može da nauči igru “na slovo, na slovo”…

Za svu decu: Smanjite upotrebu telefona, računara, televizora… na najmanju moguću meru… jer, bolje je sprečiti nego lečiti. “Ekranizovana” deca imaju različite probleme u saznajnom i emocionalnom razvoju.

Zakažite posetu već danas - logopedski treman u Centru dr Nestorov!